Ted de Jong, geb.10-02-1954 te Amsterdam, kwam al op relatief jonge leeftijd in
aanraking met de Indiase Muziektraditie en het tablaspelen in het bijzonder.

Hij ontving zijn eerste lessen op de tabla van Esmail Sheikh in 1967 en vervolgde kort daarop zijn training bij Ustad Faiyaz Khan die in die periode meerdere malen op tournee was in Europa.
Daarop nam zijn neef Zamir Ahmed Khan hem onder zijn hoede van 1972 tot en met 1977 in Amsterdam. Gedurende die periode in het jaar 1974 bracht hij ook zijn eerste bezoek aan India waar hij lessen ontving van Ustad Maqbul Hussain Quereshi te
Delhi en vervolgde daarna zijn studie bij Pandit Chhote Lal Mishra te Benares in 1976.
Daarop kwam hij vanaf 1978 in aanraking met de beroemde tablamaestro Ustad Lateef Ahmed Khan te Delhi die een grote invloed heeft gehad op zijn stijlvorming en ontwikkeling als uitvoerend speler.
Gedurende de elf jaar dat hij onderricht kreeg van deze meester (totdat hij kwam te overlijden), verdiepte hij zich daarnaast ook enige tijd in de Indiase "Khayal" zangtraditie bij Ustad Yoenoes Khan een exponent van de Agra-Gharana.

In het jaar 1991 hervond hij zijn belangrijkste leraar Ustad Faiyaz Khan die voor hem
- tot zijn overlijden in 2014 - de bron van inspiratie en steun is geweest, in de verdere ontwikkeling van de kennis en de techniek die het immense repertoire van deze traditie
kenmerken.

Naast het klassieke tablaspel ontwikkelde Ted de Jong zich ook als percussionist in het algemeen in de groep Flairck waarin hij van 1980 tot 1985 speelde. In die periode maakte hij tournees over de gehele wereld en nam hij deel aan de productie van 6 LP,s.
Van 1987 tot voorjaar 2015 was hij verbonden als hoofdvakdocent tabla en als theoriedocent in het onderdeel 'tala' (Indiase ritmiek) aan het Rotterdams Conservatorium.

Ted de Jong heeft over de jaren vele artiesten begeleid waaronder Jamal Uddin
Bharatiya, Sachdev, Dr. Vyas, Prabha Atre, Sruti Sadolikar, Irshad Khan, Ustad Rais Khan, Pandit Ram Narayan, Buddhadev Dasgupta, Buddhaditya Mukherjee,
Pandit Hari Prasad Chaurasia.

Naast de traditionele toepassing van de tabla, zoekt Ted de Jong ook naar een nieuwe rol voor de tabla in anderen muziekvormen zodoende heeft hij aan vele concerten, projecten, opnames en CD's meegewerkt, waaronder die van zijn eigen groep Ranga, en die van zijn goede vriend Klaus Wiese.

 

contact

english version